ÇİFT TERAPİSİ
Çift Terapisi
Çift terapisi, çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı ve bu ilişkide yaşanılan zorlukların ele alınarak çözümlenmesinin hedeflendiği bir psikoterapi dalıdır. Çiftler birlikteliklerini inşa ederlerken ilişkilerine kendileriyle beraber birçok unsuru da getirirler. Bunlar; birbirinden farklı yaşam deneyimleriyle oluşmuş dünya görüşü, ailelerinde edindikleri öğretiler ve kişilik özellikleridir. Yer yer benzer yer yer farklı olabilecek bu unsurlar, çiftler için uzlaşmakta bir zorluğa dönüştüğünde profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilirler.
Çift terapisi; çiftlerin karşılıklı olarak beklentilerini doğru bir çerçevede sunabilmelerine ve sağlıklı bir ilişki için neler yapabileceklerini görmelerine yardımcı olur. Çift terapisi için literatürde yer alan birçok terapi ekolü ile birlikte; Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu tarafından geliştirilen İlişki Pusulası Modeli, etkin bir modeldir. Bu modele göre çift ile terapistin gerçekleştirdiği ilk görüşme sonrası beraber çalışılıp çalışılamayacağına karar verilir ve böylelikle İlişki Pusulası modeline göre süreç ilerleyerek, çiftin ilişkisine özgü bir pusula oluşturulur. Bu pusula sayesinde yönünü bulan çiftler, artık ilişkilerindeki sorunlara çözüm bulmak için yola çıkmak üzere hazırdır; yani çalışmanın son aşamasına geçilir. İlişki Pusulası modeli ile ilişkide var olan sorunlar, aldatma, ikinci evlilikler ve tek ebeveyn konuları çalışılmaktadır.
İlişki Pusulası uygulayıcısı olan bir terapist ile çalışan çiftler, sürece dahil olup modele uyum sağlayabildiğinde, hem var olan sorunlarını çözebilen hem de gelecekte karşılaşabileceği sorunların çözümü için ortak bir rehberi olan bir çift olarak ilişkilerine devam ederler.